Regnbågsbergen

Efter muren tar vi oss mot sydost, fortfarande längs med Gobiöknens södra gräns. Målet är Zhangye och de så kallade regnbågsbergen som ligger cirka 40 kilometer utanför staden. Efter frukost tar vi en taxi dit ut (cirka 80 RMB) och möter först en mycket imponerande entré-anläggning. Det är inte så mycket folk här då det är lågsäsong men av formatet att döma, har den kapacitet att ta emot mängder med turister.

Platsen har kvalificerat sig på National Geographics tio-i-topp-lista över geografiska platser att besöka och är även med på UNESCOs världsarvslista.

Regnbågsbergen, mer formellt ”Zhangye Danxia landform”, är ett resultat av geologiska processer, förstås. För mer än 100 miljoner år sedan fanns här en stor sjö eller hav där sediment lagrades under många år. Till slut hade ett mer än tusen meter tjockt lager bildats. Bland annat beroende på förekomsten av varianter av järnjoner, så skapades olikfärgade horisontella lager. På grund av kontinentaldriften som förde den indiska plattan mot den asiatiska, skapades både Himalaya och Tibetanska höglandet. Det i sin tur tryckte mot sedimentlagren som till slut veckades och ställdes på ända. Sedan dess har erosion och nederbörd skapat de mjuka runda formerna.

Vi blev fullkomligt hänförda under den hopon – hopoff buss som tog oss till fyra olika stationer. Man får nämligen bara vistas på förutbestämda platser där det finns plattformar och gångvägar. Men det är mycket välordnat och lätt att ta sig till de olika utsiktspunkterna. Det finns också vakter överallt som säger till om man försöker ta sig utanför.

Bilderna ger, som vanligt, inte en rättvis bild över upplevelsen på plats men den tog andan ur oss. Så oerhört många vackra och färgrika formationer och vi tog förstås hur många bilder. Kanske blir det ett eget inlägg senare med bearbetade bilder. Jag skulle nog påstå att Zhangye Danxia Landform är ett av måstena om man befinner sig någorlunda i närheten. Höjdpunkten hittills på vår kinatour.

Nedan en video vid den sista stationen. Som alltid på allmänna platser i Kina är ljudnivån hög.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *