Muren

I Jiayuguan, som ligger vid Gobiöknens sydvästra gräns, har man restaurerat de rester av den kinesiska muren som finns här i Gansukorridoren. Som jag skrev i ett tidigare inlägg är den inte byggd av murade stenar utan av lager på lager av grenar och lössjordens lera som sedan packades hårt.

En bit upp på muren på bild tre ovan, är utsikten hänförande över de Svartabergen, Gobiöknen och även delar av staden. Det är cirka 30 grader varmt och steg för steg når vi till slut högsta punkten på muren.

Ett rätt väl bevarat fort finns också i anslutning till staden. Rätt imponerande anläggning och med de installationer som finns i de olika byggnaderna inne på fortet är det lätt att känna historiens vingslag av de strider som fördes för att försvara Sidenvägen (se toppbilden). Från ena sidan av det kvadratiska fortet löper en mur i original söderut mot det allra första vakttornet som byggdes och som anses vara en av kinesiska murens ändpunkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *