Mat

Att mat är viktigt för många kineser, utöver den rent existentiella, märks inte minst på antalet restauranger/m2;utefter gatorna, inne i shopping-gallerierna. Varje måltid oavsett om den tillreds hemma eller äts på restaurang består av fyra till fem olika rätter, oftast fler. Vitlök, ingefära, chili, fisk, fläsk, inälvor, en mängd skiftande grön/rotsaker är vanliga ingredienser förutom ris. Kött fileas sällan utan delen av djuret som ska användas hackas upp i lämpliga munsbitar som sedan t.ex. steks, kokas, wokas eller friteras. Det innebär att det är ett väldigt spottande av benrester till vars och ens avskrädestallrik vid middagsbordet. Alla runt bordet plockar allt eftersom av det som står framdukat till sin lilla skål. Är man dessutom gäst är det vanligt att värdfolket lägger upp något av maten i ens skål som en välkomstgest. Det känns också välkomnande men inte helt lyckat om värden just lagt upp en wokad komagebit eller en glaserade kycklingfot där. Lyckligtvis har just det ännu inte serverats mig. Måltidsdrycken är vanligtvis grönt te. Det mesta smakar mycket gott men inte allt förstås.

Restauranger, med sitt typiskt kalla lysrörsljus, består ofta bara av ett stort rum utan så mycket inredning, vilket gör att ljudnivån, för en lomhörd 60+are, nästan omöjliggör samtal med annan än närmaste bordsgrannen.

En restaurang av någorlunda klass har oftast ett eget akvarium.

Nedan några axplock från vad som funnits framför mig på matbordet hittills.

Lite kass bild men med början längst upp i mitten och därefter medurs på snurrbordet:

 • Ångade fiskkotletter på en bädd av vitlök och ingefära.
 • Wokade miniräkor (som äts hela oskalade), gräslök, valnötter, chili, vitlök och en del annat.
 • Wokad amaranth (vad det nu är) med hackad vitlök.
 • Soppa på skinka, ingefära och grönsaker (gula bönor, gojibär mm). Bönorna ger soppan en viss angenäm sötma.
 • Tyvärr uppätet vid fototillfället 🙂 men det avlånga fatet innehöll friterade, skivade lotusrötter där hålrummen fyllts med fläskfärs.

Längst ner till höger en kall soppa gjord på röda bönor och som också har en lätt sötma. Den “läker” effektivt en munhåla som ätit för mycket chili. 

Allt från gott till utsökt.

Dumplings i en mängd varianter ofta fyllda med “seafood”, fläsk eller helt vegetariska och är oftast delikata.

Wokade vilda växter från Huangshan området med vitlök och chili. Supergott!!

Frukost på ett hotell i ekonomiklass bestånde av (sett från kl 12 på tallriken och medurs)

 • Klassisk muffin!!
 • Ångkokt vetebulle
 • En het röra av för mig okända ingredienser, men en tesked räcker om man inte vill bränna upp tungan. 
 • Rostade jordnötter. 
 • Friterad vetebulle. 
 • Ägg, som vissa mornar verkar ha kokat en timme. Gulan grön nästan hela vägen in. Just detta äggs koktid något kortare tror jag.
 • Friterat vetebröd där degen troligen vikts ett antal gånger under bakningen då det delvis faller sönder när man äter det.
 • I mitten wokad kål och majskolvsskiva.
 • Pumpasoppa i skålen.

Inget jag såg fram emot på morgonen men inte heller oaptitligt på något sätt. 

   Fermaterad tofu, tillredningen luktar sk-t men den smakar nästan som vanlig tofu dvs inte särskilt mycket enligt min mening.

   Lite snabbmat; varm juice gjord på gula bönor och ett friterat vetemjölsbröd, samma som i frukosten ovan, som man med fördel doppar i juicen innan det förtärs. Gott.

   Mera snabbmat. En sorts lila sötpotatis i nästan flytande form omsluten av ett “sötrishölje” och rullad i rostade sesamfrön. Serveras varm och också riktigt god. 

   Visits: 687

   2 thoughts on “Mat”

   Comments are closed.