Tips inför ett Kina besök

Ha tillgång till kontanter då vissa ställen inte tar kort.

Ladda ner de appar du behöver till Android innan avresa från Sverige.

Amap, även om den bara verkar finnas i en kinesisk variant, är en bra hjälp vid navigering i städerna.  Förutom att den endast finns med kinesiska, är den bättre än googlemaps tycker jag. Inte minst tunnelbanan där alla stationers utbredning med numrerade utgången anges. Samma nummer hittar man på skyltar i stationerna förstås.

Wechat är en annan app och har rötter i icq. Grundfunktionen är instant messaging men man kan också ringa med den (till andra wechat användare). Det går att koppla ett kreditkort till så kan man betala med den men oklart om ett svenskt kreditkort funkar. Jag tror alla kineser har den och ställen som inte tar kort tar oftast wechat betalning.

Om man åker snabbtåget, var ute i god tid och räkna med minst en halvtimme i kö för att hämta ut biljetterna. Tror inte det finns elektroniska biljetter.

Kolla upp när det är kinesiska högtider/ledigheter och undvik att resa eller besöka turistmål under den tiden.

Trafiken är bitvis rätt kaotisk och man måste ha ögon i nacken. Gatornas körriktning,  såväl som trafikljus respekteras bitvis rätt dåligt. Inte minst av cyklister och moped/scooters. De kör också på trottoarer men antagligen lagligt.

I Shanghai tog det mig tre timmar från det jag lämnat hotellet tills jag passerat säkerhetskontrollen i flygplatsen.

Det finns relativt gott om offentliga toaletter och de är oftast gratis. Det som nästan alltid saknas är toapapper så det bör man ta med sig i sin dagsturspackning.