Walz 2

En av mina-FB vänner delade en video med mig som innehöll ett antal ryska klassiker tolkade på gitarr. Dmitrij Sjostakovitjs välkända vals fanns med och då den påminner om folkmusik, Balkan eller något liknande, blev jag nyfiken på bakgrunden.
Valsen ingår som den sjunde satsen (Walz 2) i Sjostakovitj’s Suite for Variety Orchestra 1 och är kanske främst känd some temat i Stanley Kubrick’s film “Eyes wide shut”. Gräver man lite visar det sig att dess ursprungliga version också var filmmusik men i en helt annan genre.
The first Echelon (Första Klassen?), är en sovjetisk film från 1955, tungt belastad med kommunistisk propaganda av klippen nedan att döma. Ändå är det lätt att förledas. Framförallt av musiken men också den mycket romantiska framställningen. Vem vill inte att livet och samhället skulle vara så rent och ädelt? Dessvärre brukar verkligheten tränga sig på och det sätt vi organiserar samhället måste förhålla sig till den. I motsats till vad filmen förmedlar visade det sovjetiska systemet upp ett av det mest brutala samhällssystemen genom tiderna med många miljoner mördade.

Nedan några klipp från The first Echelon. I det första spelas i original den vals som Sjostakovitj’s, något modifierad, senare lät ingå i Suite for Variety Orchestra 1. I det andra spelas den modifierade versionen.

Handlingen utspelar sig i Kazakstan dit en grupp engagerade ungkommunister (Komsomol) begett sig för att bruka ny jord. Möjligen har Sjostakovitj hämtat inspiration från dess ödsliga slätter. Centralt är kärleksdramat mellan Komsomols ledarfigur Alexey och den unga traktorföraren Anya.

Filmens titel är talande med tanke på den övervakning det kommunistiska styrelseskicket utsatte medborgarna för. Det nutida Echelon är nämligen namnet på ett amerikanskt elektroniskt spionnätverk.