All min kärlek

“All min kärlek” av Agnes Lidbeck blev en rätt stor besvikelse efter att tidigare ha läst hennes debutroman “Finna sig“. Boken snurrar runt två par Johannes och Petra, Axel och Julia och deras familjer. Berättelsen hoppar lite fram och tillbaka i tid; tidig barndom, ungdom, barnaåren och slutligen ålderdomen men inte på något förvirrande sätt. Som läsare förstår jag nästan direkt i vilken tidsperiod som avses genom att hon elegant lägger in olika slags markörer.

I berättelsens fond finns en dramatisk samhällsutveckling där landet under ett knappt decennium upplevt en närmast totalitärt styre med förföljelser av oliktänkande och som påminner om kommunismen i till exempel DDR. Det inledande kapitlet i romanen innehåller en framtida tillbakablick över den perioden. Sista delen i romanen kopplar ihop berättelsen om de fyra personerna med den samhällsutvecklingen.

Så far so good.

Problemet är att berättelsen aldrig lyckas ta tag i mig och den känns fragmentarisk. Till och med ofärdig. Texten och språket är förstås bra och hennes så lyckosamma kortfattade språk i “Finna sig” finns även här men berör mig inte alls på samma sätt. Kanske jag hade för höga förväntningar bara? Eller om det är något som gått mig förbi under läsningen. Något underförstått jag missat?
Böcker jag köper (och denna är en sådan) sätter jag ofta klisterlappar på intressanta ställen jag vill återvända till. I denna roman blev det endast två, och på rätt obetydliga saker. “Finna sig” var dränkt med sådana lappar.

Den del som fångade mig mest var nog hur de två barndomsvännerna Petra och Julia mötte Johannes och Axel och den osäkra vänskapen mellan Julia och Petra. Och även beskrivningen av Johannes mor. Den är lysande. Man förstår precis hur hon är. Men den senare kopplingen till den förfärliga samhällsutvecklingen kändes bara underlig och malplacerad. Kanske borde Lidbeck ha underbyggt den delen mer i resten av romanen. Det är också en rätt kort roman och det lilla formatet gör att de 250 sidorna inte täcker mer än drygt 20 000 ord om jag räknat rätt


Jag ger “All min kärlek” 5 av 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *