Cadenza


Flygeln på omslaget ovan är min gamla Zimmerman-flygel som nu befinner sig nära Guds rike.

Röster om Cadenza:
Jag får ta del av deras [Klara och Johannes, min anmärkning] gemensamma intresse, musiken, och får en förståelse för den världen, hur man pratar om toner och stycken och kompositörer. Den delen älskar jag. Så snyggt insprängt i dialogerna. Och jag som inte vet så mycket om musik kan ändå följa det som sägs och på något plan förstå det. I kombination med litteratur-greppet så ger det en ytterligare dimension till spelet dem emellan.
Det är en finstämd bok om vänskap som växer och mer och mer övergår till en djupare själslig kontakt.”

Susanne

“Jag blev intresserad på grund av titeln och beskrivningen. Musikteorin och beskrivningar av verk och dess uttryck gav igenkänningsglädje parallellt med storyn.
Ingrid

Cadenza, är min debutroman och den första i en serie om Klara och Johannes och första utgåvan publicerade i december 2022. Den andra Rubato kom ut i februari 2024.

För den som känner sig manad att införskaffa ett fysiskt exemplar finns det flera alternativ.

  1. Billigast blir det om man köper den direkt av mig. 135:- inklusive leverans i Årsta, centrala Stockholm eller Lidingö. För andra platser tillkommer frakt på 46:-. Vill man även ha del två, Rubato, kan man köpa båda böckerna av mig för 250:-. Kontakta mig genom att fylla i formuläret här och ange din mejl och telefonnummer så återkommer jag så snart jag kan.
  2. Näst billigast blir från förlaget (se länk nedan, 149:- plus frakt)
  3. Därefter hos Fågelberga förlag (150:- plus frakt).
  4. Slutligen finns den också i den vanliga nätbokhandeln, till exempel Adlibris och Bokus (men där är priserna högre, f.n. runt 180:- plus eventuell frakt).

=> Glädjande är att några bibliotek köpt in ett eller flera exemplar av den fysiska boken bland andra Stockholms stadsbibliotek. Ytterligare elva bibliotek har skaffat e-boken.

Om boken (baksidestexten)

Johannes, som närmar sig sextio år, arbetar tillsammans med den några år yngre Klara. Länge har han känt sig kritiskt granskad av henne och upplevt obehag av hennes närvaro. En dag under en lunch öppnar hon sig överraskande för honom och berättar att hon drabbats av cancer. När de dessutom av en slump upptäcker att den klassiska musiken är ett stort gemensamt intresse, förändras sakta hans bild av henne.

De många, långa och innerliga samtalen om klassisk musik kommer till slut även in på det personliga. Det visar sig att de är något av ensamvargar trots att de båda är upptagna i fasta relationer. Aldrig någonsin tidigare har Johannes heller känt sig så sedd och Klara visar honom ett frimodigare sätt att förhålla sig till livet. De närmar sig varandra oändligt långsamt men vågar han lita på att hon verkligen vill honom väl?

Cadenza är en berättelse om hur våra fantasier spelar oss spratt och om vår rädsla att visa oss sårbara. Torsten Eriksson skildrar här hur lätt vi tar till flykten när vi känner oss det minsta oönskade men också den obändiga kraften inom oss när vi tror oss ha hittat en själsfrände.

Titeln Cadenza är vald för att illustrera hur den försiktige Johannes vågar allt mer. Gentemot Klara men också i livet över huvud taget. Cadenza, som är en term inom musiken, markerar en improviserad passage som spelas av en solist, vanligtvis i en fri rytmisk stil. Den tillåter ofta uppvisning av virtuositet. Under denna del kommer ackompanjemanget att helt tystna eller stanna vid en ton eller ett ackord.

Musiken i boken

Klassisk musik är ett tema i romanen och av det skälet finns det i slutet en lista (sorterad på kompositör och verk) på de musikstycken Klara och Johannes samtalar om. Nedan en Spotifylista med samma verk som man kan man lyssna på om man vill under läsningen.

Notera: för att kunna lyssna på hela styckena i listan måste man vara inloggad på Spotify i webbläsaren.

Huvudpersonerna har fått låna tilltalsnamnen av Johanns Brahms och Clara Schumann (Robert Schumanns hustru) vilka hade en mycket nära relation, lite oklart hur nära.

Litteraturen

I Cadenza finns också ett antal litterära verk refererade och de listas nedan. För de flesta av dem kan man ta del av den text som berörs i romanen genom att klicka på den kursiverade texten (ännu ej komplett).

A Prioritaire. Roman av Iselin Hermann (om att skicka ett foto).

Säg till om jag stör. Dikt av Eeva Kilpi ur diktsamlingen Min kärleks höga visa.

Tack

Till mina provläsare, Erland, Runa och Susanne för uppmuntran och mycket värdefull återkoppling sänder jag ett stort TACK! 🙏


Fortsättningen

Rubato, som är del två av berättelsen om Klara och Johannes, är nu publicerad.

En tredje del ser nu ut att bli av och kanske publiceras i slutet av 2024. Beroende på slutligt omfång är cirka hälften klart (170 sidor råmanus).