Rubato

Röster om Rubato
Ännu en välskriven story, […] du har ett flyt i språket och en förmåga att beskriva miljöer och skeenden på ett detaljrikt (fint) sätt med ett språk som inte hindrar läsupplevelsen.

Susanne

Rubato, är den andra delen av berättelsen om Klara och Johannes och publicerades i februari 2024. Cadenza, första boken i serien, slutade ju i något av en cliffhanger. Den klassiska musiken är fortfarande det bindemedel som håller dem samman. Men det faktum att de båda befinner sig i fasta relationer påverkar Johannes (antagligen också Klara) och han vacklar fram och tillbaka. Klara kommer inte till tals i denna roman heller men det kommer hon att göra i den tredje och avslutande delen.

För den som känner sig manad att införskaffa ett fysiskt exemplar finns det flera alternativ.

  1. Billigast blir det om man köper den direkt av mig. 135:- inklusive leverans i Årsta, centrala Stockholm eller Lidingö. För andra platser tillkommer frakt på 46:- (Postnords minsta blå påse). För den som händelsevis inte skaffat Cadenza ännu kan köpa båda böckerna av mig för 250:-. Kontakta mig genom att fylla i formuläret här och ange din mejl och telefonnummer så återkommer jag så snart jag kan.
  2. Näst billigast blir det från förlaget, 149:- plus frakt (se länkar nedan.)
  3. Därefter kommer Fågelberga förlag på Ingarö som säljer den för 155:- plus eventuell frakt.
  4. Slutligen finns den också i den vanliga nätbokhandeln, till exempel Adlibris och Bokus (men där är priserna högre, för närvarande runt 180:- plus eventuell frakt).

E-boken har ett introduktionspris hos förlaget på 29:- och gäller i två veckor (23/3 – 6/4, 2024). Därefter 49:-. I den vanliga nätbokhandeln ytterligare någon tia.

=> Glädjande är att Stockholms stadsbibliotek köpt in den fysiska boken. Ytterligare elva bibliotek har skaffat e-boken.

Om boken (baksidestexten)

När de träffas på kontoret några dagar efter att Johannes första gången besökt sin kollega Klara i hennes hem, säger hon:
– Tänker du aldrig på hur olika vi är? Jag är mörk och du är ljus?
Nej, det gör han nästan aldrig. Inte mer än vad hon just sagt. Hennes mörkbruna hudfärg är inte mer dramatisk för honom än en hår- eller ögonfärg. Förutom att han finner den osannolikt vacker, precis som allt med Klara är. Det skulle heller inte vara skillnaden i hudfärg som sätter käppar i hjulen för deras samvaro. Innan veckan är till ända blir det uppenbart för Johannes att umgänget med Klara måste upphöra med i stort sett omedelbar verkan. Och han skulle inte bara förlora hennes sällskap. Musiklivet skulle också vissna, inser han. Uppgiven åker han efter jobbet hem till sambon Erika.

***

Rubato är den musikaliska term som markerar att rytmen i ett musikstycke kan svänga fram och tillbaka.
I romanen Rubato pendlar Klaras och Johannes relation också fram och tillbaka. Och precis som i Cadenza är klassisk musik den magnet som drar dem till varandra.

Röster om Cadenza, den första delen om Klara och Johannes, som tidigare utkommit


Jag får ta del av deras gemensamma intresse, musiken, och får en förståelse för den världen, hur man pratar om toner och stycken och kompositörer. Den delen älskar jag. Det är en finstämd bok om vänskap som växer och mer och mer övergår till en djupare själslig kontakt.
Susanne

Jag läste ut Cadenza i helgen med stor behållning, en jättefin berättelse. Kul också med alla musikreferenser, har dock många kvar att lyssna på.
Mats

Provläs här.

Musiken

Klassisk musik är ett tema även i den här romanen och det finns förstås i slutet en lista (sorterad på kompositör och verk) på de musikstycken Klara och Johannes samtalar om eller delar med varandra.

Nedan en Spotifylista med samma verk som man kan man lyssna på om man vill under läsningen.

Notera: för att kunna lyssna på hela styckena i listan måste man vara inloggad på Spotify i webbläsaren.

Litteraturen

I Rubato finns också ett antal litterära verk refererade. För de flesta av dem kan man ta del av den text som berörs i romanen genom att klicka på den kursiverade texten nedan.

Notera: Översättningarna är gjorda med Google och inte direkt fulländade.

Apres un reve. Dikt av Romain Bussine tonsatt av Gabriel Faure.

A Prioritaire. Roman av Iselin Hermann (om att skicka ett foto).

Auf dem Wasser zu singen. Dikt av Friedrich Leopold Graf zu Stolberg-Stolberg tonsatt av Franz Schubert.

Ich bin der Welt abhanden bekommen. Dikt av Friedrich Rückert tonsatt av Gustav Mahler.

Im Abendrot. Dikt av Joseph von Eichendorff tonsatt av Rickard Strauss.

Klockan klämtar för dig. Roman av Ernest Hemmingway.

När du gått. Dikt av Eeva Kilpi ur diktsamlingen Min kärleks höga visa.

Biets bästa bok. Barnbok av Katarina Schoerner Carr.

No Man is an Island. Dikt av John Donne.

Sposa son disprezzata. Troligen skriven och tonsatt av Geminiano Giacomelli för operan La Merope. Antonio Vivaldi har också använt den i sin opera Bajazet.

Stoner. Roman av John Williams (när Stoner och Driscoll första gången visar varandra sin kärlek).

Vintergatan. Dikt av Zacharias Topelius.

When I am laid in Earth. tonsatt av Henry Purcell.

Älskade. Dikt av Maria Wine ur diktsamlingen ur Feberfötter.

Tack

Till mina provläsare, Erland, Runa och Susanne för uppmuntran och mycket värdefull återkoppling sänder jag ett stort TACK! 🙏

Den återkoppling jag fått på Cadenza har även gjort Rubato bättre och jag tackar också Brita, Ingrid, Johan och Mats. 🙏

Sist, men inte minst, Ming som hela tiden stöttat och uppmuntrat mitt skrivande. Tack Ming! 🙏

Fortsättningen

En tredje och sista del (lösenordsskyddad, kontakta mig för att få läsa den, då den bara är till för de som redan läst de två första delarna) är på gång och kommer kanske ut i slutet av 2024. Där kommer Klara som sagt till tals!