Turistfällor(?) i Shenzhen 

Sea world

Ett av stadens nöjesställen ligger i västra Shenzhen nästan längst söderut på Nanshanhalvön med mängder av restauranger och barer.

Största attraktionen ska vara det ursprungligen franska skeppet Minghua från Shanghai. Deng Xiaoping, igen, var där  på besök och döpte om det till just Sea World eller Hai Shang på kinesiska. Skutan står stadigt på grund då jag uppskattade vattendjupet runt den till max en halv meter.

Gillar man space-igt barhäng är det rätt ställe att gå till. Inget för mig dock.

Dafen oil painting village

Shenzhen svar på Montmartre då det 5-6 kvarter stora området i nordöstra Shenzhen i stort sett bara har ateljéer i gatuplanet. Jag är ingen kännare men tyckte det mesta var rätt vulgärt och liknade hötorgskonst förutom de otaliga välgjorda kopiorna av välkända västerländska konstnärers verk.

Området i sig var rätt mysigt dock med långa smala gränder där terpentindoften låg tung.

Nedan en av de öppnare platserna.

Konsthallen Dafen Art Museum hade fram till dagen innan mitt besök en utställning med samtida kinesisk konst. Hade varit kul att se.

Splendid Chinese Folk Village

Ett gigantiskt område i centrala Shenzhen uppdelat i huvudsak två delar. Den ena med miniatyrer av kända kinesiska turistattraktioner som Kinesiska muren, Förbjudna staden, Minggravarna, Gula Bergen,  Stenskogen mm. Nedan en miniatyr av sommarpalatset utanför Beijing.

Intill sommarpalatset fanns en fullskalemodell av resterna av det antika Yuanmingyuan-palatset som fransmän och britter i mitten av 1800-talet på bästa IS-stil totalförstörde efter att ha plundrat det på värdeföremål.

Den andra delen, var betydligt mer sevärd, och visade upp miljöer från många av Kinas minoriteter. De flesta mycket välgjorda och svårt att skilja från äkta miljöer. Lite som Skansen. Bl.a. var Mosuofolket representetat som bl.a. tillämpar matriarkat.

 

Visits: 451