Jugend

Den space-iga storstan är kanske inte så futuristisk som man skulle kunna tro. Den nya byggnaden ovan jag såg en rymdraket i, föreställer ett bambuskott och inget annat fick jag lära mig häromkvällen. Och mycket riktigt, särskådar man de unga gröna skotten från bambu så finns en viss likhet. Så egentligen är väl stilen Art Nouveau som, när den kom för drygt 100 år sedan, hämtade inspiration från naturen 🙂

I Civic center, som ligger i Shenzhens administrativa centrum Futian, har dock futurismen fått fria tyglar. Vackert? Svårt att säga men fascinerande i alla fall.

Med det lämnar jag mångmiljonstaden bakom mig som gav mig en angenäm visit. Trots många människor, bilar, skyskrapor, har det inte känts stressigt eller särskilt trångt på trottoarer och på allmänna kommunikationer. Luften har inte heller känts speciellt förorenad. Många bilar (mest taxibilar iofs) och de flesta mopeder / skotrar / trehjulstransporter är eldrivna (olika varianter av typerna nedan är mycket vanliga):

Hjälm har i stort sett ingen så visst ser det aningen vådligt ut när småbarnen sitter på pakethållaren mitt ute i trafiken. Tyst trafik råder dvs det konstanta tutande jag upplevt i andra städer saknas här.
Klimatet skönt, 28-30 dagtid, 20-22 på natten och då det är en kuststad gör vindarna från havet att det svalkar lagomt. Påminner om de erfarenheter jag har av Los Angeles på många sätt. Så hit återkommer jag gärna.

Nu återvänder jag dock norrut och tar snabbtåget till Hefei. Exakt 8.52 lämnar det stationen Shenzhen bei, helt enligt tidtabell.

Visits: 475