Kontrabas

Ibland basfiol, ståbas eller bara bas. Kärt barn har många namn.

Kungliga musikhögskolan hade en masterclass nyligen där en finsk viola-spelare hade kurs med musikstudenter och jag tipsade en ung bekant som vill lära sig violin. Jag tänkte att viola och violin är nästan samma sak. Överraskande nog säger hon att:

– Jo, det är samma sorts instrument, men den musik som framförs av dem i en symfoniorkester är väldigt olika. Viola-stämman är rätt tråkig. Violinen är roligare och spelar ofta melodin och ibland väldigt virtuost.

Hon menade att violan (även altfiol) är mer som ett komp-instrument, typ som en bas i ett pop-band. Här berättar representanter ur Kungliga Filharmonikerna att violan inte alls är så tråkig men bekräftar att den kompar de andra stråkinstrumenten.

– Jaha, säger jag, då har ju en kontrabas samma roll? Det finns väl inga solon skrivna för dem?

– I klassisk musik är det nog inte så vanligt, säger hon, men inom jazz finns det ju många exempel.

Så jag började leta, på Youtube förstås, och hittade denna fascinerande basist. I videon längst till höger har han ett Ted-talk där han berättar om sig själv och sitt instrument.

Klicka på YouTube loggan för att öppna i Youtube.

Men även inom klassisk musik kan man hitta ett bas-solo (tja, en duo i alla fall):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *