New York trilogin

Paul Austers New York trilogi (“Stad av glas”, “Vålnader” och “Det låsta rummet”) har stått oläst i min bokhylla under många år. För något tag sedan var det någon som skrev ett inlägg om den på Babels Facebook-grupp och jag började läsa.

Nu jag har precis lagt den ifrån mig men kan inte påstå att jag vet vad den handlar om. Jo, rent ytligt sett förstås: jagandet efter Peter Stillman, bevakningen av Black och sökandet efter Fanshawe. De tre protagonisterna: Quinn, Blue och en namnlös person lever i en nästan dystopisk tillvaro där verklighet och fiktion flyter ihop. Det underliga är ändå, trots att jag inte kan säga att de ytliga berättelserna i sig engagerat mig under läsningen, har det ändå funnits ett driv som gjort att jag inte velat lägga den ifrån mig. De tre huvudpersonernas inre tankar och resonemang har också varit rätt intressanta att följa även om de problem de försöker lösa känts overkliga (möjligen utom i den sista). Jag har också svårt att bli kvitt tanken att Auster improviserar allt eftersom han skriver.

Men nu ska jag ta mig an “Butchers Crossing” av John Williams. 🙂


Det blir inte mer än 5 av 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *