Mån-sonetten

I kursmomentet poesi i kursen jag går för närvarande, ingick att skriva två dikter. B-mollsonaten var den första. Den andra har jag kallat Mån-sonetten. Även i den ville jag välja något av de formaliserade sätten att skriva en dikt på. Valet föll på sonett, kanske för att jag gillar ordet ”sonett”. Det låter så – lätt.

En sonett har specifika stroflängder (fyra, fyra, tre, tre) och ungefär lika långa verser som rimmar i ett specifikt mönster. Den kan också ha en så kallad ”volta” som innebär någon sorts innehållsmässig ändring i dikten. För alla verser valde jag en stigande rytm med jambisk pentameter kanske för att jag är svag för rytmisk dikt. I jambisk pentameter består varje vers av fem likadana versfötter på formen jamber (obetonad+betonad och är alltså en stigande versfot). Enligt den notation Elleström har i sin Lyrikanalys ska varje vers då se ut enligt följande (enligt samme Elleström ska man inte haka upp sig på om det blir en extra stavelse i slutet av en vers):
U _ |U _ |U _ |U _ |U _

Reglerna jag skapade gjorde inte livet särskilt lätt för poeten i den här dikten heller. Jag fick verkligen jobba med den. Så om sonett låter lätt var inte diktandet det. Återkopplingen till månen i slutet av dikten är inte heller en tillräcklig förändring av innehållet för att uppfylla en volta. Jag tycker resultatet är ok även om jag är mer nöjd med B-mollsonaten. Min sonett har lite för ansträngda rim och begrepp.

Mån-sonetten
En måne rör sig evigt i sin bana
Med Newtons lagar styrs dess tysta färd.
Konstant den drar sig tungt mot jordens värld.
Att aldrig nå sitt mål har blitt dess vana

Vi mänskosatelliter, likadana.
Vi dras till kärleksmyllans ljuva flärd
Men myllans inre vaktar sig med svärd
som om vår blick den inte tåla kunna.

Försök ej dissekera den magiken!
Att låta slöjan falla hjälper föga.
I stället, stanna kvar, behåll distansen.

Förnimma kärleksnästets sanna väsen,
görs bäst av blickar med förstulet öga.
Likt månen, våga stanna kvar i rymden.

För den som till äventyrs inte förstår den här dikten heller, kan läsa min förklaring här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *